Kako napraviti produžni kabel?

• 2 Odgovora
  • 2355 Hitova

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

*

Offline Workshop385

• Administrator
  • 377
Kako napraviti produžni kabel?
« u: 28, Travnja, 2021, 16:09:54 »
U ovom klipu pravim produžni kabel. Cijena kabela je sljedeća :
1m 3x2.5 PPL (licnasti) dođe oko 7.5kn - 1€
utikač i utičnica po 20 kn - cca 2.5€
50m homemade produžnog vas dođe 415kn - 55€
100m homemade produžnog vas dođe 790kn - 105€
Za primjer kupovni produžni kabel
50m, opteretivosti 16A dođe 719kn -95€
https://www.bauhaus.hr/kabeli-na-bubnju/commel-kabel-na-bubnju/p/27014578

Evo klip, pa uživajte!

*

Workshop385

• Gost
Odg: Kako napraviti produžni kabel?
« Odgovori #1 u: Danas u 15:30:56 »

« Odgovori #1 u: 23, Veljače, 2023, 21:24:09 »
Odmah da napomenem da nisam električar. Gledao sam ovaj vaš video i iz tog razloga sam se registrirao na vaš forum pa bih molio odgovor oko pravljenja produžnog kabela. Zvao sam jednog električara, ali sve sutra ću, sutra ću i nikako da ga dočekam pa mislim sam to odraditi. Dojadilo mi moliti..

Ovako ;)

Od kuće do garaže trebao bi razvući produžni kabel. Sada imam produžni, onu motalicu i koristim je ali je stalno dižem jer mi ide po dvorištu, a želio bih napraviti neki produžni i fiksirati. Ustvari mislio sam napraviti ovakav produžni kao u vas na videu, uvući ga u bužir malo kvalitetniji i jedan kraj uvući kroz prozor u kuću, uštekati u struju, onda razvući (sveukupno oko 35-40 m) preko odrnje, uz oluk, probiti zid od garaže i tu dovesti ovaj drugi kraj. To bi bilo privremeno, možda godinu, dvije, zato ga i stavljam u bužir da ga ne ošteti kiša, mraz, sunce...

E sad, interesira me dali mogu kupiti ovaj kabel u Pevexa, bunt je 50 metara ali nije "licnasti" mislim da se tako zove i na njega spojiti ove utičnice kao kod vas.

Evo linka: https://pevex.hr/pvc-kabel-pp-nym-3x2-5mm-50m

Opet napominjem da bi se kabel fiksirao, sa utičnicom u kući, a u garaži bi prispojio još jedan mali produžni kabel (onaj obični) sa tri utičnice.

Ne bih stavljao veće opterećenje na taj kabel, dva svjetla, rijetko kad usisivač, brusilicu... (tako i sada stavljam na ovu motalicu 3x1). Hvala unaprijed

• Reakcije
    Like
    Dislike
    Love
    HaHa
    Angry
    Sad
    Party

*

Offline Workshop385

• Administrator
  • 377
« Odgovori #2 u: 26, Veljače, 2023, 00:21:46 »
Kao privremeno riješenje je sasvim ok. Provući ga u kaoflex fi16 koji se koristi za kondenzat klima uređaja.

Samo paziti da zbroj svih priključenih trošila ne prelazi cca 2200W - 10A, motalicu razmotati do kraja ako se bude na nju spajalo neko veće trošilo, brusilica ili usisavač zbog nastanka indukcije u kabelu što drastično podigne potrošnju.

Bilo bi dobro tu negdje ugraditi osigurač 10A, da ne bi netko zabrljao i uključio više stvari odjednom, preporuka da imate fidovu sklopku u objektu za svaki slučaj, dobro provjeriti uzemljenja nakon spajanja i to je to

« Zadnja izmjena: 26, Veljače, 2023, 00:25:37 od Workshop385 »