Da li znate što je srednji klik?

• 4 Odgovora
  • 928 Hitova

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

*

Offline Workshop385

• Administrator
  • 377
Da li znate što je srednji klik?
« u: 16, Svibnja, 2021, 20:05:38 »

Da li znate što je srednji klik? Ako ne koristite srednji klik zapeli ste u 90tima, kaže Cile. Pa evo moram priznati da nisam znao koliko je taj srednji klik zapravo praktičan, no moj miš ima nekako tvrd srednji klik tako da ga možda neću prakticirati... ili hoću, možda od korištenja malo omekša? Da li znate da MacOS nema srednjeg klika? Naučite kako koristiti srednji klik uz Cile CT Youtube kanal!

*

Workshop385

• Gost
Odg: Da li znate što je srednji klik?
« Odgovori #1 u: Danas u 02:01:33 »

« Odgovori #1 u: 17, Svibnja, 2021, 11:36:57 »
U jebote, koliko koristim dugo pc a nikad znao za ovo
  • Reakcije
    Like
    Dislike
    Love
    HaHa
    Angry
    Sad
    Party

Odg: Znate li što je srednji klik?
« Odgovori #2 u: 18, Svibnja, 2021, 19:38:11 »
Srednji klik se koristi i za još jednu, meni bitnu i korisnu, stvar za koju mnogi ne znaju niti su je vjerojatno ikada koristili :)
Dakle radi se o pritiskom na srednju tipku miša na praznom dijelu web stranice (van nekog linka ili slike) kada se aktivira "kružič" sa strelicama gore/dolje i pomakom miša prema gore, scrollate na vrh stranice dok pomakom miša prema dolje scrollate prema dnu stranice. Čim više pomaknete miš prema dolje, tim će se automatski brže scrollati. Da prekinete automatsko scrollanje i izađete iz tog moda, jednostavno ponovno pritisnite srednju tipku na mišu.
Pošto često pratim stvari na internetu, forume, projekte itd ovo mi jako često služi da, recimo, otvorim sve stranice teme na jednoj stranici, uključim automatski scroll i brzo čitam dok ne nađem što me zanima.
Isprobajte! Pogotovo ako imate monitor sa više od 60Hz, mogli bi ovu opciju često koristiti ako puno listate po portalima ::)
Inače, mnogo miševa (pogotovo skupljih) ima umjesto jednog klika na srednju tipku miša i bočne klikove sa kotačićem miša i tu svakako preporučam da se programiraju kao crtl+page up/crtl+page down odnosno promjenu na iduću ili prethodnu karticu internet pretraživača.
Bočne dvije tipke za back i forward nadam se da danas već svi koristite pa ih ne treba posebno spominjati :o

Dodatak: osobno jako često otvaram po puno kartica (loša navika, rekli bi neki ???) i za zatvaranje istih ne koristim srednji klik na karticu, već imam programiranu dodatnu programibilnu tipku na mišu kao crtl+w što je ustvari kratica za zatvoriti karticu. Tako da u milisekundi zatvorim trenutnu karticu, bez da moram mišem ići na vrh ekrana, zgodno i može biti korisno, zar ne? 8)
« Zadnja izmjena: 18, Svibnja, 2021, 19:46:47 od Elektroničar »

Odg: Znate li što je srednji klik?
« Odgovori #3 u: 27, Svibnja, 2021, 23:57:41 »
Upravo sam saznao da se na Linuxu pomoću srednjeg klika može vršiti jednostavan copy-paste teksta. I on nema veze sa sadržajem koji je već kopiran u clipboard, već je to zasebna funkcija.
Znači, kopirate neki tekst (ili dvokliknete na njega da se označi i "kopira") - tekst mora ostati označen, a vi odete u drugi prozor ili bilo koji drugi textbox (prostor za unos teksta) i stisnete srednji klik miša. Označeni tekst bit će odmah prebačen/kopiran.
Obzirom da mi je crtl jedna od najkorištenijih tipki na tipkovnici, i da često vršim copy-paste teksta, ovakva opcija u Windowsu bi mi bila uvelike od koristi. Tražio sam i našao AutoClipX, AutoHotkey, True X-Mouse i još neke skripte no svaka ima neku manu. Ne želim izgubiti sadržaj u clipboardu (dakle, ne želim da mi middle mouse button bude definiran kao crtl+c i crtl+v) već želim zasebno kopiranje označenog teksta kao što je to na mnogim Linux distribucijama. Drugo, da se tekst kopira samo u textbox (odnosno, kada je kursor miša na prostoru za onos teksta), jer želim zadržati "fast free scroll" defaultnu funkciju middle mouse buttona na webu kad kliknem van textboxa. Treće, bilo bi dobro da se može tekst kopirati i u neaktivni prozor (npr imam 2 programa jedan pored drugog - i da mogu kopirati sa jednog koji je aktivan direktno u drugi koji tada srednjim klikom na textbox postaje aktivan i označeni tekst se prenese i zalijepi. Da stisnem prvo ljevi klik da prozor bude aktivan pa onda srednji klik za paste gubi smisao, jer recimo mogu sa desnim klikom na neaktivni prozor odmah aktivirati isti i pritiskom na paste zalijepiti - što je opet dva klika).
« Zadnja izmjena: 28, Svibnja, 2021, 00:21:26 od Elektroničar »

*

Offline Antonio Lalic

• Global Moderator
  • 40
« Odgovori #4 u: 30, Svibnja, 2021, 09:58:22 »
Sazano prije 2 tjedna na Ciletovom videu.  ;D
  • Reakcije
    Like
    Dislike
    Love