Focus 1.8 TDCI update

• 5 Odgovora
  • 766 Hitova

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

*

Offline Workshop385

• Administrator
  • 377
Focus 1.8 TDCI update
« u: 19, Listopada, 2021, 23:17:08 »
Evo da vas updejtam. Uglavnom vratio mi se Focus od autolimara i sve štima, no...

primjetio sam da je počeo volan treskati dok jače kočim, znači krivi prednji diskovi. Što i nije toliki problem. Moram provjeriti to komparatorom, vidjet imaju li mesa za istokarit i ako imaju to riješiti i staviti nove pločice. Više me muči to što mi foki preko dijagnostike pokušava nešto reći što mi nitko dosad nije uspio sa sigurnošću odgonetnuti.

Kaže da mu balans cilindara nije u redu, tri dizne imaju gotovo jednak balans tokom rada, dok jedna odstupa za 10-15%. Kako auto ne dimi i lijepo ide nebi rekao da je do kompresije. Naravno da se to ne može čuti na uho, već mi ponekad tokom jednolične vožnje kao da mrvicu cuka. Cuka samo kad idem na duže dionice i naravno to nitko ne može osjetiti osim mene i to prestane čim malo pojačam ili otpustim gas. Baš se treba potruditi da se to cukanje ponovi, no jbga, ja osjetim ono što 99% vozača ne osjeti. I da bi to cukanje riješio promjenio sam nosače motora jer su bili mrtvi, no cukanje je i dalje tu. Premda manje izraženo. Mjenjan je set kvačila sa zamajcem, jer je balans ludio i dok je zamajac tandrkao.

I sad ne želim ispast pi*da i promjeniti tu diznu jer košta 2500kn, već razmišljam koje su mi alternative. Znači zamijeniti redoslijed postojećih dizna i vidjeti da li to odstupanje prati diznu ili cilindar... uf, eto contenta  :D
  • Reakcije
    Like
    Dislike
    Love
    HaHa
    Angry
    Sad
    Party

*

Workshop385

• Gost
Odg: Focus 1.8 TDCI update
« Odgovori #1 u: Danas u 16:59:41 »

« Odgovori #1 u: 20, Listopada, 2021, 13:37:43 »
Zar ljudi još tokare diskove?(ajde jasno mi je skupe za kamione,ali za auta?)Za većinu auta diskovi koštaju oko 500-600 kn a imaš ih naći i za manje (više ne živimo u jugi pa da moraš do Trsta po djelove ili proći pola italije ,dođu na kuću za 50-60 kn ) .Kupiš nove pakne 80-100 kn i vozi ! Sve to možeš sam promjeniti.
Ipak su to kočnice koje glavu čuvaju a mjenjaš ih koliko ? Jedanput u 10 godina? .Provjeri i stražnje diskove i kočnice.

Radi kako želiš naravno,tvoja glava je u pitanju.
  • Reakcije
    Like
    Dislike
    Love
    HaHa
    Angry
    Sad
    Party

*

Offline Workshop385

• Administrator
  • 377
« Odgovori #2 u: 20, Listopada, 2021, 17:42:15 »
Sad si mi ubio želju za tokarenjem. Kupio sam komparator sa stalkom od 1400kn samo da to obavim kako spada  ;D

Novi diskovi i pločice dođu jeftinije od komparatora  :D
  • Reakcije
    Like
    Dislike
    Love
    HaHa
    Angry
    Sad
    Party

« Odgovori #3 u: 22, Listopada, 2021, 17:29:04 »
Evo da ti dokrajčim želju za tokarenjem:

Story mod on :
Kao mladi pulić imao sam na praksi majstora tokara Vladimira.Ne nije to bio "gospodin Vladimir"
nego tokar jugo škole ,dinosaur rada.

E sad zabavan dio-u ladicama s alatom su stajale metalne kocke svaka je imala rupu u sebi i u toj rupi je bila tvrdo zaletovana oblika kao imbus ključ igla.Zamisli da je onaj kraći dio imbusa naoštren na špic a duži dio je u kocki zavaren.
Neke su bile tanje a kratke ,pojedine su bile deblje a duže.Prvi put to vidim ,u knjigama nije o tom alatu bilo apsolutno ništa napisano.

Kako je stari centrirao u većini slučajeva komade u 3 čeljusti tako da komad lagano stisne u amerikaner i zatim ubaci komad daske/bronze /plastike(ovisi o tvrdoći komada koji tokaritre )
u držač za noževe i polako dok se stroj vrti pritiska s plastikom u komad nisam imao pojma čemu te igle služe(poslje jako stisnete komad na sva tri pužna zupčanika amerikanera u krug) ).Danas ljudi na youtubu rade to fancy sa kugličnim ležajevima alat izgleda ko kotači za renderiranje (rovašenje ,nareckivanje)Kaže on pokazat ću ti kad posao dođe precizan.

I tako prošlo neko vrijeme i kae on meni ajde promjeni amerikaner stavi plan ploču s  4 pakne.
I stari stavi komad u pakne i od prilike ga stisne ,zatim izvadi iglu i stavi je u držač za noževe.
I lagano prisloni na najveću točku materijala.I znači dok se stroj vrti vidiš kako se igla miče.
Ko igla na gramafonu ! Što je komad više u centru to se igla manje miče.Za kraj je uzeo marker nanio tanki sloj i samo vidiš kako igla ostavi tanku crtu po čitavom okruglom predmetu.komad u 0.01 točan ,nisam mogo vjerovati izmjerio komparatorom .
Ta igla je bila napravljena od starog federa za madrac.Bio je i komad običnog kockastog željeza kraj njih sa  više konusnih rupa u sredini ,kroz veći kraj provučeš žicu ugrijanu sa brenerom i povlačenjem  kroz rupu se smanjuje promjer .Poslje naravno dotičnu se može i zakaliti te upustiti u običnoj pećnici na 300° -1-2h .
Naravno može se koristiti bilo koja žica od federa samo ga treba izravnati ,isto tako žbica od kola za biciklu je savitljiva .

Eto ti komparator za centriranje za sirotinju,super jeftino da jeftinije nemože !
  • Reakcije
    Like
    Dislike
    Love
    HaHa
    Angry
    Sad
    Party

*

Offline Workshop385

• Administrator
  • 377
« Odgovori #4 u: 22, Listopada, 2021, 20:08:29 »
Stari majstori su imali volje i vremena smišljati rješenja koja su dan danas zanimljiva, jer se svak snalazio kako je umio i znao... kad uzmeš takav "patent" treba to cjeniti jer je to netko smislio iz glave. Bez interneta, foruma i youtubea  :)

Naručio sam preko impexautodijelovi.hr nove prednje diskove i pločice. Brembo marke oboje i cijena 100€. Kikiriki.

Inače bi bio tokario da mi nisi rekao, no uvijek kad se pravim pametan i ne slušam drugog na*ebem. A sa kočnicama nema zafrkancije...  :)
  • Reakcije
    Like
    Dislike
    Love
    HaHa
    Angry
    Sad
    Party

« Odgovori #5 u: 24, Listopada, 2021, 00:54:24 »
Komparator je alat koji kupuješ jednom u životu ako kupiš kvalitetno.(imam kinexov komparator i stalak umag  -odličan češki alat bok uz bok japanskom Mitutoyu
Imaju i web shop rade kvalitetne mjerne alate)
Inače posao tokara je zabavan jer nikad ne radiš isto. (Svaki posao je drugačiji osvim ako ne radiš 500 komada seriju ili gledaš kako se osovina vrti i vrti ,i vrti ,ivrti 3 dana ko janje na 80 okretaja . . .)

Kod diskova je dosta zeznuto što površinska  kvaliteta obrade mora biti fina .A to nije lako postići na manualnom stroju.-Komad se ne vrti istom brzinom na vanjskom djelu i u centru ,cnc stroj kompenzira to tako da putem kompjutera pojača brzinu.Onda ima još faktora tipa debljina materijala  koju nosiš u jednom španu , posmak noža,kutevi noža,te i sama vrsta materijala od koje je nož napravljen.Čak ni pločice od karbida nisu univerzalne i one imaju mali milion varijanti.

Ovako si riješio problem i izbjegao mogući scenarij :Hrapavi diskovi stručno istokareni poderu pakne u mjesec dana.Plaču kočnice ,plače baba na zebri koju si skoro pokupio.Plače baba a policajac trlja ruke iza kamere -poštom dolazi kazna ,puni se državni proračun :)

A isto probaj stare istokariti ,ono ako ih nisi bacio vidi kako će ispasti ako imaš vremena . . .