Majstorska pitanja & odgovori

• 2 Odgovora
  • 1072 Hitova

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

*

Offline Workshop385

• Administrator
  • 377
Majstorska pitanja & odgovori
« u: 04, Prosinca, 2021, 23:27:17 »
Evo jedna tema za sve koji imaju nekakvo pitanje kao i ja trenutno a sramota ih otvorit temu  :D

Radi se o bušenju metala velike čvrstoće (škare za lozu, noževi freze itd...)

Neugodno sam se iznenadio kad mi je prijatelj donio noževe od freze i rekao da je obišao sve majstore i da mu to nije nitko mogao probušiti. Trebalo je proširiti rupu sa 8mm na 10mm. Znam da je to katastrofalno jer borer ne može dobro uhvatiti jer je predrupa široka blabla. No počeo sam hrabro i samopouzdano sa Parksideom, kapljica ulja, tek malo načeo rupu i šok! Borer mrtav. Nakon toga sam se uozbiljio sa Wurth borerima koje imam i baš su se pokazali izvrsno - ista stvar.

Nakon toga zovem prodajnog predstavnika Foercha da mi donese najskuplje, najbolje, najjače borere što postoje. Znači set skoro 2000kn. U međuvremenu je prijatelj odnio noževe u jednog čovjeka koji ih je probio na glodalicu tako da ih nisam mogao testirati.

Prije par dana dolazi susjed da mu treba probiti rupu u škarama za rezanje grana jer mu ručke spadaju... probao je bušiti svim i svačim i ne ide ko kad ne ide. Opet samopouzdano vadim set borera - ovaj put taj Foerchov kojeg sam platio ko sveti Petar kajganu... hvalim se ja susjedu kako nitko skuplje nema, kobalt priča ovo ono... krećem bušiti sa 4mm na stupnoj bušilici na najmanjem broju okretaja, uz podmazivanje, hlađenje i sve po p.s.-u... možda sam ušao u škare pola milimetra i gotovo.

Da li mi netko može pomoći čime ću to probušiti? To je zapravo kaljeni čelik, čelik visoke čvrstoće ili kako već? Frustrira me to  :-\

« Zadnja izmjena: 05, Prosinca, 2021, 16:34:37 od Workshop385 »
  • Reakcije
    Like
    Dislike
    Love
    HaHa
    Angry
    Sad
    Party

*

Workshop385

• Gost
Odg: Majstorska pitanja & odgovori
« Odgovori #1 u: Danas u 12:15:05 »

« Odgovori #1 u: 06, Prosinca, 2021, 00:46:02 »
Glodala od karbida buše i u hardox čelik .Ako si već probao sa Hss svrdlima sa dodatkom kobalta (8% -10% ) ostaje ti jedino karbidno glodalo za probati.
Ili raskaliti taj dio koji želiš probušiti brenerom ako je to opcija.Omotaš pamučnu vlažnu krpu oko predmeta gdje neželiš grijati i onda sa malim brenerom griješ selektivno komad koji želiš upustiti.

Naravno postoji i EDM mašina odnosno po naši eroziomat ali to je druga priča.
  • Reakcije
    Like
    Dislike
    Love
    HaHa
    Angry
    Sad
    Party

« Odgovori #2 u: 07, Prosinca, 2021, 01:01:15 »
Zaboravio sam još dva sirotinjska načina -jedan je ako si viješt sa brušenjem svrdala- pobrusiti svrdla za kamen .
Drugi način je koristiti svrdla za staklo .To su ti ona svrdla u obliku srca napravljena od karbida.
  • Reakcije
    Like
    Dislike
    Love
    HaHa
    Angry
    Sad
    Party