I idemo ponovno (upravo sam napisao kompletan post i nehotično zatvorio web browser prije nego sam napravio slanje posta)...
Koliko se u dizajnu uređaja polaže pažnje na detalje govori činjenica kako je zaštitni poklopac konektora ujedno i prijemnik tj. dongle. I to dongle sa utičnicom, znači u kombinaciji s instrumentom tvori par za testiranje kabela. Ostali prijemnici su izvedeni kao konektori i podesniji su za testiranje patch panela i utičnica.
Namjerno sam iskoristio ručno rađeni SFTP kabel iz drugog tutorijala. Kabel je vrlo kratak i duljinom izlazi iz mjerne tolerancije uređaja.

Uređaj će javiti duljinu 0m no svejedno će pravilno prepoznati raspored pinova po paricama, identificirati masu (oplet) i prepoznati udaljeni prijemnik (dongle).
Ukoliko tester povežemo na dulji kabel, duljine 16m povezan sa prethodnim kabelom pomoću plastične spojnice dobijemo slijedeće mjerenje:

Uređaj je prepoznao kabel, prepoznao je prijemnik, izmjerio je duljinu i wiremap. No pogledajte 9. vod - masu. Više je nema. Uređaj nije prepoznao masu jer je ni nema. Nema je jer sam oba SFTP kabela namjerno spojio plastičnom spojnicom koja ne prenosi masu!
Otvorio sam testni kabel i napravio prekid. Kao ni gubitak mase, ni prekid odnosno otvorena parica za instrument nisu neispravan kabel.

Mi znamo što očekivati (očekujemo sve 4 parice) i zaključujemo da pinovi 1 i 2 na drugoj strani nemaju spoj. Daljnjim testiranjem u odnosu na druge parice možemo zaključiti radi li se o pogrešci u krimpanju, samo konektoru ili o prekidu u kabelu i na kojoj udaljenosti.
Ukoliko se radi o kratkom spoju uređaj prikazuje slijedeće mjerenje:

Upozorenje nam govori da kabel ima kratki spoj između vodova, i to između kojih vodova i duljinu kabela. Ostale podatke ne prikazuje jer je kabel koji ima kratki spoj - neispravan.
Daljnjim mjerenjem za određene parice možemo utvrditi na kojoj udaljenosti se kratki spoj nalazi.

Usporedbom s ostalim paricama ili s duljinom kabela možemo utvrditi gdje kratki spoj nastaje. Prema tome možemo saznati radi li se o kratkom spoju u kabelu, na konektoru, na patch panelu i sl. Samo treba malo logike i mudrosti.
Sve ovo možemo napraviti zahvaljujući TDR tehnologiji. Običnim slijedilom signala tj. sondom to ne možemo. Ne možemo utvrditi mjesto kratkog spoja niti prekida zbog preslušavanja signla među paricama. Čak iako se koristi UTP dolazi do preslušavanja, signal čak može putovati ili se inducirati i na samom oklopu kao što možemo očitati brum i signale iz drugih uređaja.
Koliko god napredan čak ni ovaj uređaj nije nepogrešiv i ima tolerancije u kojima funkcionira i može promašiti u određenom postotku.