Izrada RC čamca za primamu ribe (ribolov)

• 10 Odgovora
  • 1886 Hitova

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

*

Offline hrvojesb

• Administrator
  • 102
Izrada RC čamca za primamu ribe (ribolov)
« u: 16, Listopada, 2021, 15:57:18 »
U ovoj temi cu pokazati kako sam radio RC čamac za primamu ribe u ribolovne svrhe. Dizajn je riječnog čamca.

Dakle sa čamcem odvezete hranu skupa sa udicama na željenu pozicuju na vodi i iskipate to sve.
Čamci za ovu svrhu se prodaju inace od 2500-4000 kn po trgovinama (zavisi kako koji model). Meni je to bilo fora pokušati napraviti sam.
Cijeli projekt me koštao možda 600 kn, morao sam kupiti RC stanicu sa prijamnikom, bateriju, propeler, mali kardan i osovinu.
Sve ostalo manje više sam imao kod kuće :D

- DC motor sa cetkicama 12V (ne sjecam se koliko okretaja)
- DC regulator za motor sa hobbyking-a
- kormilo sam sam izradio od inox-a
- osovina od motora do propelera sa hobbyking-a
- propeler sa hobbyking-a
- servo motori sa hobbyking-a
- mali kardan od graupnera, jedva sam ga pronašao u Njemackoj

Projekt sam radio davne 2012. godine, slike su u skladu s ondašnjom tehnologijom. Nemojte mi zamjeriti na kvaliteti slika :D

Odlucio sam se za izradu trupa od stakloplastike, ali prvo sam morao napraviti nekakav kalup.

Nakon izrade kalupa radio sam stakloplastiku, do tada se nikada s tim nisam sreo prije te samim time nisam baš bio zadovoljan kako je ispalo.

Tada sam napravio grešku jer sam odlucio kitati tu stakloplastiku da pokrijem rupe u plastici, problem je bio što sam dobio na težini camca dosta :D
Trebao sam ga jednostavno ponovno napraviti ali nisam :D
Premda je čamac dovoljno velik i ta težina mu nije smetala poslje u plovidbi.

Na red je došlo i farbanje:

Drvene "lajsne" pricvršcene sa dvokomponentnim ljepilom kako bi mogao gornji poklopac staviti:

Stanica je sa hobbyking-a neka jeftina bila cca 50$.

Baterije su bile 2 komada po 6V spojena serijski da dobijem 12V. Jako su teške i glomazne (tada nisam imao bolje) :)

Čamac mi trenutno stoji negdje u garaži "zatrpan" :P

Kad uhvatim vremena snimit cu kako izgleda i kako danas vozi po vodi.
Za sada imam samo ovaj jako loš video ali se vidi osnovno.

Ovo je bilo samo za probu da vidim kako ce funkcionirati zaljepljena traka za servo motor :D
Danas je na šanirima, a servo motor ima metalnu getribu i bez problema 1,5 kg kipa iz kutije.

U glavnom tada nisam imao alata, znanja i vještine kao danas, (ni danas nisam baš pametan) hahaha, razmišljam da radim novi i puno bolji :D
Glasnu osovinu zbog vibracija sam zamijenio sa fleksibilnom osovinom i sad je puno tiši.

Video je loš bio i na mobitelu a youtube je 2012. godine drasticno smanjivao kvalitetu kod uploada.

« Zadnja izmjena: 16, Listopada, 2021, 16:04:04 od hrvojesb »

*

Workshop385

• Gost
Odg: Izrada RC čamca za primamu ribe (ribolov)
« Odgovori #1 u: Danas u 21:37:18 »

« Odgovori #1 u: 16, Listopada, 2021, 18:13:21 »
Ovo je pre zakon, molim te nađi ga i snimi opet. Ja bi volio nešto slično napravit. Koliki je domet?
  • Reakcije
    Like
    Dislike
    Love
    HaHa
    Angry
    Sad
    Party

*

Offline hrvojesb

• Administrator
  • 102
« Odgovori #2 u: 16, Listopada, 2021, 18:52:01 »
500 metara je domet po deklaraciji.
Meni je trebalo max 200 za ribnjake.

Moze se povecati sa boljim antenama, pa cak i limenka od cole bi ga pojacala i usmjerila heheh

A ima sada za kupit daleko boljih stanica od 50-100$ za hobby upotrebu.
  • Reakcije
    Like
    Dislike
    Love
    HaHa
    Angry
    Sad
    Party

*

Offline Workshop385

• Administrator
  • 377
« Odgovori #3 u: 16, Listopada, 2021, 20:16:27 »
Danas možeš za 50$ uzeti stanicu dometa 1000m, premda je i 500 više nego dovoljno.

Jako zanimljiv projekt... ja bi tu išao sa APM-om sa GPS-om i točno mu check pointove staviš gdje će kipovat. Da naučiš ribu. I po obavljenom poslu se vraća na polaznu točku... to bi bilo bombela!  :D
  • Reakcije
    Like
    Dislike
    Love
    HaHa
    Angry
    Sad
    Party

*

Offline hrvojesb

• Administrator
  • 102
« Odgovori #4 u: 16, Listopada, 2021, 20:28:00 »
Ma fpv, gps.... neogranicene su opcije. Samo mi ne treba to na 150m hehe

Projekt je ionako bio vise izazov izrade nego potrebe :)
  • Reakcije
    Like
    Dislike
    Love
    HaHa
    Angry
    Sad
    Party

« Odgovori #5 u: 17, Listopada, 2021, 23:09:19 »
Ovo meni treba ,samo bi napravio  nepropusni okrugli trup sa repnom i stražnjom perajom od morskog psa !
Po ljeti oko plaže napraviti koji đir . . .

*

Offline hrvojesb

• Administrator
  • 102
« Odgovori #6 u: 30, Siječnja, 2022, 16:00:40 »
Ovo meni treba ,samo bi napravio  nepropusni okrugli trup sa repnom i stražnjom perajom od morskog psa !
Po ljeti oko plaže napraviti koji đir . . .

Hahah e to bi bio šou :D
  • Reakcije
    Like
    Dislike
    Love
    HaHa
    Angry
    Sad
    Party

« Odgovori #7 u: 09, Veljače, 2022, 17:29:30 »
Imaš sreće, kod mene je na većini ribljaka zabranjena uporaba takvih čamaca. No općenito su uvjeti i cijene takvi da ti zgade ribolov. Zato radije odemo kod ženinih, oni su 2-3km od Drave i platim 60kn dnevnu dozvolu i odem na Dravu.

Palac gore za projekt, i ja sam radio nešto slično kao klinac, kad izračunam prije 30 godina. A eto, ni ja u međuvremenu nisam postao pametniji.

Sad su ti za to hit dronovi, no manja je nosivost, a zakoni također kažu da je zabranjeno išta ispuštati sa drona.
  • Reakcije
    Like
    Dislike
    Love
    HaHa
    Angry
    Sad
    Party

*

Offline hrvojesb

• Administrator
  • 102
« Odgovori #8 u: 09, Veljače, 2022, 17:36:29 »
Imaš sreće, kod mene je na većini ribljaka zabranjena uporaba takvih čamaca. No općenito su uvjeti i cijene takvi da ti zgade ribolov. Zato radije odemo kod ženinih, oni su 2-3km od Drave i platim 60kn dnevnu dozvolu i odem na Dravu.

Palac gore za projekt, i ja sam radio nešto slično kao klinac, kad izračunam prije 30 godina. A eto, ni ja u međuvremenu nisam postao pametniji.

Sad su ti za to hit dronovi, no manja je nosivost, a zakoni također kažu da je zabranjeno išta ispuštati sa drona.

Sa kolegama se bavim iskljucivo sportskim ribolovom, kad idemo na neku vodu ostanemo par dana. Taj izlazak nas kosta barem 2000 kn svakoga. To je jedna vrsta ispušnog ventila :D

« Odgovori #9 u: 09, Veljače, 2022, 20:05:45 »
Vidiš, ja sam svega par puta išao na višednevni. Kao klinac sam krenuo sa ocem, sad ja vučem svojeg klinca.
Najintezivniji sam bio negdje od 9 do 14 godine. Onda je došao rat i nešto sam malo išao u srednjoj. I tada veeelika pauza dok se nisam oženio. Onda opet nekih 5 godina, zadnjih 10 godina 2-3 puta godišnje.

A ispušni ventil što si u prirodi, nešto pojedeš i popiješ, nema žena, mir i tišina. I komarci i zmije  ;D.

A da je smirujuće... obično se napsujem i nasekiram...

Sastavljaš štapove, već se nešto zapetlja. Otpetlja, središ, zabaciš. Zabaciš 2, treći prebaciš preko zabačenih najlona jer puhne vjetar. Ili zapneš iza sebe u trsku, ili za vrbu. Čekaš, sve super, nešto i zagrize, ili grize u krug samo ne na tvoju udicu. I potegneš kontru vučeš, sve super i samo odjednom otpusti ono više nema udice... Ili zapne sve skupa u neko granje i riba ode. Živci većna maksimumu... Hajde sve se ustabili, prihraniš, čekaš, sve mirno, riba počne raditi i stiže prokleti labud. Baš se zaljeće da poleti, i taman prije nego oleti zapne nogama za tvoje najlone i ne da sve uče, nego vuče u zrak, a ne može poletjeti. Eh, da sam taj put imao pušku nema tog zakona za zaštitu životinja...

A na otvorenoj vodi (rijeci) koju inače preferiram dodatni doživljaji. U Dravi, loviš li u matici ili nekom brzacu gdje se zadržava mrena bacič 200g olovo, kao da ga ni nema, za 15 minuta si 50 metara nizvodno. U granju  ;D

Potrošiš primame, mamaca, čepova, udica, dvije šake olova. Izgrizu te komarci, blatan, mokre noge, još i podereš hlače. Dođeš doma mrtav, a ljubav tvog života pita - što je ribič, opet nisi ništa uspio uloviti? Gdje su ribe?

::) ::)

Ili to samo ja imam takve probleme?
  • Reakcije
    Like
    Dislike
    Love
    HaHa
    Angry
    Sad
    Party

*

Offline hrvojesb

• Administrator
  • 102
« Odgovori #10 u: 10, Veljače, 2022, 09:54:53 »
Sve su to cari ribolova...

Bolje da me grizu komarci i zmije nego žena kod kuce  ;D

Kad idem na neke rijeke kao što je Sava koja mi je jako blizu, zna se desit da nema griza u 48 sati, a ponekad dođe na udicu nešta.
Zato postoje jezera sa kapitalnom robom koja se placaju dodatno gdje se napecam raznih kapitalaca.